Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε σήμερα Τρίτη από τη ζωή κι ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ίσως ο τελευταίος από τους δημοφιλείς λαϊκούς τραγουδιστές που ξεκίνησαν την καριέρα τους στη δεκαετία του 1950. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 5.30 μμ από το ναό του Αγίου Βλασίου στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου.
Έζησε τη ζωή του όπως εκείνος ήθελε. Και την προσωπική και την επαγγελματική.
Όπως είδα, στο Internet υπάρχουν πάρα πολλά βιογραφικά και δισκογραφικά στοιχεία και για το λόγο αυτόν θα περιοριστώ εδώ σε κανά δυο σκέψεις για τη φωνή του και βασικά θα πω για ποιο λόγο μου άρεσε. Ήταν σοβαρός τραγουδιστής, με μέτρο, γνώση  καλό γούστο και εξαιρετική τεχνική. Είχε μια πολύ αναγνωρίσιμη και γοητευτική χροιά. Μπορεί να μην είχε τις λεγόμενες τζαλκάντζες του Καζαντζίδη ή του Αγγελόπουλου, αλλά οι νότες του ήταν τονικά απόλυτα ακριβείς. Με δυο λόγια: ήταν πολύ εκφραστικός ερμηνευτής. Όλα αυτά δεν είναι βέβαια άσχετα με το σπουδαίο ρεπερτόριο και με τις συνεργασίες που είχε με πολύ δυνατούς δημιουργούς: Κλουβάτο, Καλδάρα, Καραπατάκη, Άκη Πάνου, Νίκο Καρανικόλα, Μουσαφίρη, Σαββόπουλο και πολλούς ακόμη κορυφαίους. Επίσης δεν είναι άσχετα με τις μεγάλες του δισκογραφικές επιτυχίες και την απήχηση που είχαν οι ερμηνείες του στον κόσμο.
Κλείνοντας θα μεταφέρω - από πρώτο χέρι - ένα περιστατικό από τα χρόνια του '80, που δείχνουν και το χαρακτήρα του. Τότε ο Στέλιος Ελληνιάδης είχε πείσει τον Άκη Πάνου να κάνει μια συναυλία στο Λυκαβηττό. Με τα πολλά, ο Άκης δέχτηκε και μάλιστα το πήρε ζεστά κι άρχισε να τηλεφωνεί στους διασημότερους τραγουδιστές με τους οποίους είχε συνεργαστεί στους δίσκους. Διονυσίου, Μοσχολιού, Μαρινέλλα και δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή ποιους άλλους (αυτούς τους τρεις πάντως τους θυμάμαι καλά) και του είπαν όλοι όχι. Ο μόνος που είπε ναι με την πρώτη ήταν ο Μενιδιάτης.
Για το περιοδικό Λαϊκό Τραγούδι είχε ετοιμάσε από πέρισυ ο Γιώργος Αθητάκης  ένα πολύ καλό αφιέρωμα και την πλήρη δισκογραφία του Μιχάλη Μειδιάτη. Επίσης τον είχα συναντήσει πριν από πολλούς μήνες και είχαμε κανονίσει και μια συνέντευξη, η οποία δυστυχώς δεν έγινε. Άμα βγει κάποια στιγμή το περιοδικό θα δημοσιεύσουμε το ενδιαφέρον υλικό που υπάρχει ήδη στα χέρια μας.
Θα θυμόμαστε τον Μιχάλη Μενιδιάτη με εκτίμηση και αγάπη.
-Στη φωτογραφία είναι με τη Φούλη Δημητριου και τον Βασίλη Βασιλειάδη λίγο πριν το '60

Δεν υπάρχουν σχόλια: