Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΦΥΛΙΩ ΠΥΡΓΑΚΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΑΣ - ΑΠΟΨΕ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΜΟΥΝΑ



Έπαιξαν και σήμερα, Καθαροδευτέρα, οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα κάτι λιγοστά δημοτικά. Άντε με το καλό να ξανακούσουμε την 25η Μαρτίου και το Πάσχα και πάλι τα δικά μας τραγούδια.
Με την ευκαιρία, να σημειώσω κάτι για ένα φαινόμενο που παρατηρώ τώρα τελευταία με τα δημοτικά. Είναι κάτι παιδιά που παίζουν αρμόνια στις δημοτικές ορχήστρες και την ώρα που ακούγεται ένα καταπληκτικό μονόφωνο τραγούδι της παράδοσής μας, βάζουν κάτι γελοίες και μπανάλ συγχορδίες, τάχα "ψαγμένες", που δεν ταιριάζουν καθόλου με το ύφος του τραγουδιού μας και μας ξενερώνουν αφόρητα. Το τραγούδι μας (το δημοτικό εννοώ) ιδίως τα τελευταία χρόνια, το έχουν εναρμονίσει οι ίδιοι οι παραδοσιακοί μουσικοί με απλές συγχορδίες που ταιριάζουν μια χαρά με την κλίμακα του κάθε κομματιού. Υπάρχουν κιθαρίστες και αρμονίστες που ξέρουν πάρα πολύ καλά πώς γίνεται αυτό. Δεν είναι ωραία αυτά τα δήθεν "τζαζίστικα" ακόρντα.
Άμα θέλουμε να πάμε σε σοβαρές διασκευές, τοτε πρέπει να σκεφτούμε οτι αυτό είναι μια σοβαρή υπόθεση, των πολύ μεγάλων μουσικών. Απαιτεί γνώσεις, γνώση ταλέντο και πολλή δουλειά. Δεν μπορεί να είναι μια περιστασιακή σκέψη του κάθε διεκπεραιωτή αρμονίστα που οφείλει να υπηρετήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες του τραγουδιού, του συγκροτήματος που παίζει και του κοινού που ακούει.
(Στο βίντεο, η μεγάλη τραγουδίστρια Φιλιώ Πυργάκη με τον Γιώργο Μάγκα, πριν ο τελευταίος βάλει τα άμφια. Στο γιουτιουμπ υπάρχουν καταπληκτικές ερμηνείες της Φιλιώς όχι μόνο σε καμπίσια, αλλά κυρίως σε κλέφτικα, επιτράπέζια τραγούδια.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: