Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ο υπόκοσμος της TV

Ένα από τα καλά της οικονομικής κρίσης θα είναι να ξεφτιλιστεί ακόμη περισσότερο η ιδιωτική τηλεόραση (την οποία προσπαθεί να μιμηθεί και η κρατική...). Μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό, ότι σύντομα θα κλείσει κι ένα κανάλι λόγω τών γνωστών παρανομιών με πλαστά τιμιλόγια και άλλα ανομολόγητα που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες του.
Φέτος το χειμώνα, με μικρές εξαιρέσεις, οι ιδιωτικοί σταθμοί επειδή στέρεψε το (δανεικό κι αγύριστο) χρήμα των τραπεζών, επειδή το κράτος δεν μπορεί πιά να δίνει στα κανάλια ανεγξέλεκτα το δικό μας χρήμα για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του, επειδή θα σταματήσουν ή έστω θα περιοριστούν οι αναθέσεις και οι προμήθειες στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, που χρησιμοποιούσαν τους τηλεοπτικούς σταθμούς τους για να εκβιάζουν τους πολιτικούς, επειδή υπάρχουν και πολλά ακόμη "επειδή"..., οι καναλάρχες θα έλθουν αντιμέτωποι με το λογιστήριό τους. Τα νούμερα δεν βγαίνουν πιά. Το βλέπουμε ήδη στα προγράμματά τους: όλοι παίζουν τα λεγόμενα reality, στα οποία ξεμωραμένοι νεοέλληνες πάνε και γίνονται ρόμπες, γιατί είναι τα πιό φτηνά. Δεν έχουν λεφτά για σήριαλ, για καλές ταινίες και για κοστοβόρες εκπομπές. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν να μεταδίδουν και μεγάλα δελτία ειδήσεων, γιατί κι εκεί πρέπει να πληρώνουν ένα σωρό κόσμο.
Είναι καιρός να μπεί μια τάξη. Η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση είναι η ρίζα του κακού. Εκεί γίνονται αγοραπωλησίες συχνοτήτων, εκεί εκκολάπτεται η διαπλοκή, το ψέμα, η υποκρισία και προπαντός καλλιεργείται η κολακεία του νεοέλληνα-ακροατή, που...δεν φταίει σε τίποτα, αλλά φταίει μόνο και γιά όλα το κράτος.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που έχει ρημάξει για μια ακόμη φορά μισθωτούς και συνταξιούχους εφαρμόζοντας μια εντελώς νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική για την έξοδο από μια κρίση που πάνω απ΄όλα είναι κοινωνική, ηθική και πολιτική, δεν άγγιξε το πρόβλημα των ΜΜΕ. Κι αυτό, είναι ένα πολύ κακό δείγμα γραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: