Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Γιαννάκης Αγγέλου - το τέλος











Πέθανε χθές σε νοσοκομείο του Νιού Τζέρσι, στις ΗΠΑ, ο μπουζουξής Γιαννάκης Αγγέλου, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν πολύν καιρό άρρωστος.
Ο Αγγέλου, ήταν αυτό που λένε παιδί θαύμα. Απ' ό,τι ξέρω πρωτοέπαιξε σε ηχογράφηση το 1953, σε ηλικία δηλαδή 17 ετών. Στα πάλκα είχε βγεί μερικά χρόνια νωρίτερα. Έχω δει φωτογραφία (δυστυχώς δεν την έχω) να παίζει με γνωστά ονόματα στο πατάρι, με κοντά παντελόνια.
Υπήρξε μεγάλο ταλέντο. Ο Κώστας Παπαδόπουλος που είναι πολύ φειδωλός σε χαρακτηρισμούς μου είχε πεί: "Αν είχε μυαλό ο Αγγέλου, θα μας είχε στείλει όλους βόλτα...".
Ως το 1963 που πρωτοέφυγε για την Αμερική, ο Γιαννάκης (του είχε μείνει το υποκοριστικό γιατί βγήκε πολύ νέος στο επάγγελμα και γιατί ήταν μικροκαμωμένος) είχε παίξει σχεδόν με όλους τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές σε κέντρα αλλά και σε δίσκους. Δύο από τα πολύ γνωστά τραγούδια στων οποίων την ηχογράφηση έχει πάρει μέρος είναι η "Ζιγκουάλα" (παίζει μόνος του) καί "Είμ' ένα κορμί χαμένο" (με τον Καλδάρα) και τα δύο με τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Με τον Καζαντζίδη και την νεαρή Μοσχολιού πήγε το 1962 στην περίφημη περιοδεία του Στέλιου στην Αυστραλία, όπου ηχογράφησαν σε δεύτερη εκτέλεση μερικά θρυλικά σαρανταπεντάρια, που λίγοι συλλέκτες τα έχουν.
Κυκλοφορεί, χρόνια τώρα, κι ένα ανέκδοτο, σύμφωνα με το οποίο ο Αγγέλου ζήτησε από τον Κουλουριώτη, το 1963, να μπεί το όνομά του στη μαρκίζα του μαγαζιού... πάνω από του Καζαντζίδη, αλλοίως θα έφευγε για την Αμερική. "Να πάς στο καλό, Γιαννάκη μου", ήταν η απάντηση του μαγαζάτορα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι οτι ο Γιαννάκης Αγγέλου υπήρξε ένας σπουδαίος εκτελεστής, με καθαρή και γεμάτη πενιά, με δεξιοτεχνία και νεύρο. Αυτές οι αρετές του φαίνονται σε πολλά κομμάτια που ηχογράφησε στην Φίλιπς, πολλές φορές μαζί με τον Γιώργο Τσιμπίδη.
Στην Αμερική έζησε μια μάλλον άτακτη και περιπλανώμενη ζωή, την οποία προφανώς ο ίδιος είχε επιλέξει, επιλέγοντας με τον τρόπο αυτόν και τον άδοξο θάνατό του.
(Έβαλα όλες τις φωτογραφίες που είχα πρόχειρες γιατί ο Αγγέλου ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Οι λεζάντες τους: Πάνω δεξιά, παιδάκι, με τον Ανέστη Αθανασίου και τον Τάκη Μπίνη. Πάνω αριστερά: Με την Άννα Χρυσάφη. Κάτω δεξιά: ο άλλος μπουζουξής είναι ο Στέλιος Ζαφειρίου. Κάτω αριστερά: Από την ταινία "Κυρία Δήμαρχος με τον Καζαντζίδη τη Μαρινέλα, τον Μέμο Κυριαζή, τον Γιώργο Κουλαξίζη, τον Στέλιο Χρυσίνη και τον Στέλιο Λαζάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: