Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΣ




Τα γενικά προβλήματα, οι δυσκολίες για την έκδοση του περιοδικού  και κάποια οικογενειακά βάσανα κράτησαν ανενεργό αυτό το blog για πολύ καιρό. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Όσο πάει!...
Σα να μη συμβαίνει τίποτα λοιπόν, εν όψει καλοκαιριού και διακοπών, ευχόμεθα κουράγιο και δύναμη  σ΄ όλον τον κόσμο με μια αισιόδοξη θερινή δημοσίεση.
Βρεθήκαμε για μια υποχρέωση στα Κατάπολα της αγαπημένης Αμοργού για ένα τριήμερο. Υπάρχει ακόμη εκεί ένας σημαντικός καλλιτέχνης του βιολιού, ο καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης, 86 χρονών σήμερα, με σοβαρά προβλήματα υγείας, που κάθε απόγευμα πίνει το καφεδάκι του και μελετάει πάνω στο οργανό του. Είναι ισόγειο το σπίτι, δίπλα στο λιμάνι κι άμα περάσεις απέξω μπορείς να ακούσεις τις γλυκές του δοξαριές.
Ο Σκοπελίτης είναι ο σημαντικότερος απ' όσο ξέρω μουσικός της Αμοργού. Μαζί με τον μακαρίτη τραγουδιστή Αντώνη Βαζαίο από την Αιγιάλη ήταν το καλλίτερο ντουέτο. Και διέσωσαν, σε κάπως πρόχειρες ηχογραφήσεις είναι αλήθεια, ένα μεγάλο μέρος από τον μεγάλο και πολύ ιδιαίτερο μουσικό πολιτσμό του νησιού τους.
Πήγα και τον επισκέφτηκα. Ευγενέστατος και πολύ σοβαρός μου διηγήθηκε τη ζωή του. Πώς ξεκίνησε με το ψαροκάικο, πώς άρχισε τη γραμμή με τις Μικρές Κυκλάδες, πώς έφτιαξε το μικρό φέρυ μπώτ που εξακολουθεί κάθε μέρα να κάνει τα τοπικά δρομολόγια με καπετάνιο εδώ και πολλά χρόνια το γιό του, το Γιάννη. Και βέβαια μου εξιστόρησε περιστατικά από τα πανηγύρια, στα οποία εξακολουθούσε να παίζει μέχρι πέρισι.
Αυτός ο επιτυχημένος άνθρωπος και καλλιτέχνης, έχει πλήρη συνείδηση και της αξίας του και του περιβάλλοντος. Έχει άλλωστε πολλάκις τιμήθεί από τους συντοπίτες του, αλλά και από την ίδια τη ζωή.
Έχει γραφτεί ένα βιβλίο για τη ναυτική του δραστηριότητα και για την ιστορία του μικρού καραβιού του (απ' όπου δανείζομαι και τη φωτογραφία, τραβηγμένη στα Κατάπολα το 2011), αλλά δεν υπάρχει αναφορά στην εξαιρετική μουσική του δραστηριότητα. Αν τυχόν πάτε κατά την Αμοργό, αξίζει να του κάνετε μια επίσκεψη. Θα χαρεί πολύ, μα πιό πολύ θα χαρείτε και σεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: