Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Καφε σανταν ή καφε αμαν.






Στη συμβολή των δρόμων Αρχιμήδους και Στρατηγού Ιωάννου, στην περιοχή Παγκράτι-Μέτς, υπάρχει ένα παλιό ισόγειο κτίριο, που μόλις πριν λίγες μέρες ένας γείτονας με πληροφόρησε οτι στα χρόνια του '30 ήταν Καφε Σαντάν ή Καφέ Αμαν. Ο Δημητρης Καραμήτσος, κάτοικος της περιοχής, που μου έδωσε την πληροφορία, το θυμάται στα χρόνια του '50 να λειτουργεί ως σαπωνοποιείο. Από το 1980 και μετά, που ήρθα κι εγώ στην περιοχή, είχε γίνει κατάστημα βιολογικών/υγιεινών προϊόντων. Εδώ και μερικά χρόνια είναι κλειστό.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια περίφημη ταβέρνα της πλατείας Βαρνάβα (300-400 μέτρα απόσταση από το προαναφερθέν κτίριο), που βρισκόταν στο υπόγειο του παλιού διόρωφου κτίσματος που υπάρχει και σήμερα στη γωνία της οδού Παρμενίδου και της πλατείας. Ήταν η ταβέρνα του Μάνθου, όπου με πρωτοέφεραν γύρω στο 1970 κάποιοι παλιοί, εξαιρετικοί και σεβαστοί μου συνάδελφοι στο Βήμα, που θέλω να τους αναφέρω τιμής ένεκεν: ο Πέτρος Λινάρδος, ο Κώστας Σακελλαρίου, ο Μίμης Μυλωνάς και ο Γιώργος Μισαλάκης.Μόνιμος στην παρέα και έναν υπέρκομψος φίλος τους, ο Γιώργος Βακάλμπασης, ναυτιλιακό στέλεχος την εποχή εκείνη. Η ταβέρνα σέρβιρε τα απολύτως απαραίτητα (3-4 πιάτα όλα κι όλα, όμως πολύ ωραία) και καμμιά σαλάτα και φέτα. Γύρω ήταν τα βαρέλια με υπέροχη ρετσίνα που έφτιαχνε ο Μάνθος, ενώ οι τοίχοι ήταν ταπετσαρισμένοι (σε όλη τους την έκταση) μέ τα παλιά κίτρινα "χρυσόχαρτα" από τα τσιγάρα Άρωμα. Σήμερα το περίφημο αυτό υπόγειο είναι νομίζω η αποθήκη του σούσι μπαρ που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο ισόγειο.

Φωτογραφίες: στην πρώτη διακρίνεται η είσοδος που οδηγούσε στο φοβερό υπόγειο του Μάνθου και στη δεύτερη το καφέ αμαν ή καφέ σαντάν. Πάντως από πολλά δημοσιεύματα γνωρίζουμε οτι η περιοχή του Αρδητού δίπλα στο Καλλιμάρμαρο διέθετε πολλά τέτοια κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: