Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Για το κατευόδιο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δημοσιεύω εδώ σήμερα την πρώτη σελίδα από το σενάριο της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας "Αναπαράσταση", που βρισκόταν από το 1969 στα συρτάρια μου.

Την εποχή εκείνη - μέσα στη δικτατορία - έψαχνε να βρεί ένα έγκλημα και με αφορμή αυτό να οικοδομήσει ό,τι είχε στο μυαλό του την εποχή εκείνη για το σινεμά. Ψάξαμε μαζί στο αρχείο της εφημερίδας "Το βήμα" και βρήκαμε αρκετά εγκληματα. Επέλεξε αρχικά δύο, ένα που είχε γίνει στη Χαλκίδα και ένα κάπου στην Ήπειρο. Και τελικά προέκρινε το δεύτερο. Έκατσε κι έγραψε το σενάριο - αν θυμάμαι καλά μόνος του - και κάποια στιγμή μου έφερε ένα δακτυλογραφημένο αντίγραφο. Λίγο αργότερα βρήκε τον εφοπλιστή Παπαλιό που χρηματοδότησε το εγχείρημα και έκανε τα γυρίσματα με πρωταγωνίστρια μια κυρία που δεν είχε καμμιά σχέση με το σινεμά ή με το θέατρο. Ήταν μια ωραία ταινία, κατά τη γνώμη μου, που έγινε η αφετηρία για την εν συνεχεία πορεία του.

Σήμερα, προφανώς δέν θέλω να κάνω καμμιά ανάλυση ή αποτίμηση του έργου του ή να μιλήσω για τα χαρίσματα ή και τα κουσούρια του όπως έκανε ο ανάγωγος Δανίκας στα Νεα. Ένα αποχαιρετισμό σ' έναν, τα χρόνια εκείνα, φίλο, που ήταν από τους λίγους που τροφοδότησε τα νεανικά όνειρα πολλών ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους είμουνα κι εγώ.

Αντίο, Θόδωρε.

Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: