Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ


Αυτό το blog κοντεύει να γίνει γραφείο κηδειών. Καθώς το αντικείμενό μας είναι κατά βάση το παλιό τραγούδι και οι άνθρωποί του, που φεύγουν ένας ένας από τη ζωή, θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταγράφουμε τις απώλειες - πολύ περισσότερο που τα επίσημα ΜΜΕ κατά κανόνα αγνοούν αυτόν τον κόσμο.

Αλλη μια λοιπόν, μεγάλη απώλεια. Πέθανε σήμερα από καρκίνο και κηδεύεται αύριο στις 11 το πρωϊ στον Άγιο Νικόλαο στα Λιόσια ο κορυφαίος Κλαρινίστας Γιάννης Βασιλόπουλος. Είχε γενηθεί το 1934 στο Αγρίνιο. 15 χρονών έγινε επαγγελματίας. Τον εντόπισε ο Γιώργος Παπασιδέρης και τον έφερε πολύ νέο στην Αθήνα. Δούλεψε με τον Ζάχο στη "Ζούγκλα". Αργότερα έκανε το δικό του μαγαζί "Χρυσό Κλαρίνο" στη Μιχαήλ Βόδα, όπου εμφανίσθηκαν Μεϊντανάς, Κολητήρη, Βέρα κ.α.. Κράτησε 10 χρόνια. Ακολούθησε συνεργασία με τον Καρναβά σε δίσκους και κέντρα. Τις τελευταίες δεκαετίες πήγε στα λαϊκοδημοτικά μαγαζιά με Βάσω Χατζή, Χριστοδουλόπουλο, Σκαφίδα κτλ. Έπαιξε και σε πολλές συναυλίες με τους λεγόμενους έντεχνους.

Ήταν τσιγγάνος, αλλά απέφευγε να παίζει με "τσιγγάνικο" τρόπο.

Μαζί με τον παλιό Σαλέα σχεδόν μονοπωλούσαν τις συμμετοχές σε ηχογραφήσεις λαϊκών δίσκων στη δεκαετία του '60.

Πήρε μέρος σε αμέτρητες ηχογραφήσεις κυρίως με δημοτικούς τραγουδιστές αλλά και με πολλούς και κορυφαίους λαϊκούς. Έχει παίξει σε 4 από τα δημοτικά που είπε σε δίσκους ο Καζαντζίδης, αλλά και σε λαϊκά του. Επίσης σε πολλά λάϊκά με την Πόλυ Πάνου, τον Αγγελόπουλο, τη Γιώτα Λϋδια, την Καίτη Γκρέυ και άλλους.

Ήταν πολύ έγκυρος μουσικός και πολύ σοβαρός άνθρωπος. Πάντα καλοντυμένος, με δεκάδες κοστούμια και ακριβά αυτοκίνητα. Στα χρόνια του '70 κυκλοφορούσε με μια μαύρη οκτακύλινδη μερσεντές 350S. Αρχοντάνθρωπος με τα όλα του...

Θα τον θυμόμαστε με θαυμασμό και αγάπη.
-Στη φωτογραφία με τον Γιώργο Κόρο και τον Θόδωρο Δερβενιώτη σε ηχογράφηση στο (γκρεμισμένο σήμερα απο τον Μάτσα) studio 2 της Columbia, τη δεκατία του '80, στον Περισσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: