Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Το περιοδικό "Λαϊκο Τραγούδι" και η νέα εποχή


Το περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι" έσπασε, αυτή τη φορά, κάθε ρεκόρ καθυστέρησης στην έκδοσή του. Βρεθήκαμε μπροστά σε πολλά προβλήματα, το τελευταίο από τα οποία ήταν η τυχάρπαστη και άθλια έκδοση της περασμένης άνοιξης με τίτλο "Λαϊκό τραγούδι" και υπότιτλο (με μικρότερα, φυσικά, γράμματα) "Η αυθεντική ιστορία του". Το άθλιο αυτό εμπορικό κατασκεύασμα, που είχε πίσω του μια πολύ μεγάλη εταιρία, κατέκλυσε τα περίπτερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν αναγνώστες μας και να ζητούν το δικό μας περιοδικό και να τους δίνουν το "άλλο". Δυστυχώς, ακόμα και δικοί μας άνθρωποι έπεσαν θύματα γιατί πίστεψαν οτι το εκδίδουμε εμείς.

Δεχτήκαμε, έτσι, μεγάλο χτύπημα, με αποτέλεσμα να κλονισθεί η, ούτως ή άλλως, επισφαλής οικονομική μας κατάσταση.

Ακολούθησε όμως και ένα ακόμη χτύπημα από τη νέα νομοθεσία που επιβάλει η "Τρόικα": Ο εκδότης του περιοδικού "Λαϊκό Τραγούδι", συνταξιούχος δημοσιογράφος των εφημερίδων, θα πρέπει πιά να αντιμετωπίσει δυσβάσταχτα βάρη για να μπορεί να εργάζεται (μεγάλη μείωση στην ήδη βάρβαρα πετσοκομένη σύνταξη και αύξηση ασφαλίστρων, που καταβάλει τα τελευταία 8 χρόνια, χωρίς καμμιά προσδοκία ανταποδοτικότητας, στο πρώην ΤΕΒΕ...).

Αυτή είναι - όσο πιό συνοπτικά γίνεται - η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό για το περιοδικό.

Αυτή την εποχή είμαστε σε αναζήτηση λύσης για το μέλλον, που είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί.

Το στόκ των παλαιών τευχών δόθηκε σε επιχειρηματία για να τα ξανακυκλοφορήσει, μήπως από τα έσοδα καλύψουμε έστω ένα μέρος από τα χρέη που έχει το περιοδικό - προσοχή: χρέη μόνο σε τράπεζες, που μας απομυζουν με τοκογλυφικά επιτόκια.

Η πρώτη σειρά επανακλοφορίας γίνεται στα περίπτερα αύριο Πέμπτη 3 Ιανουαρίου, σε τιμή πολύ χαμηλή: πακέτο με δύο τεύχη και δυο CD, με 5 ευρώ.

Φυσικά η επανακυκλοφορία αυτή δεν απευθύνεται στους τακτικούς αναγνώστες του περιοδικού, που έχουν όλα τα τεύχη, ή πάντως τα τεύχη εκείνα που τους ενδιαφέρουν. Απευθύνεται σ' ένα πιό πλατύ ακροατήριο, που μέσω της προσφοράς αυτής μπορεί να κάνει μια πιό σοβαρή σχέση με το λαϊκό τραγούδι. Κρίμα θα ήταν τα τεύχη και τα CD που με πολύ κόπο φτιάξαμε να σαπίζουν στα υπόγεια.

Με όλα αυτά, είναι φανερό ότι κλείνει ένας κύκλος για τη ζωή του περιοδικού "Λαϊκό Τραγούδι" και πιθανόν ν΄αρχίσει ένας καινούργιος.

Θα ήθελα λοιπόν με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω από καρδιάς μερικούς θαυμάσιους και αξιόλογους ανθρώπους, αρκετούς από τους οποίους γνώρισα αυτά τα χρόνια, παλεύοντας μαζί τους για την έκδοση του περιοδικού. Τον Κώστα Χρηστίδη, τον Βαγγέλη Αρναουτάκη, τον Γιάννη Κοντογιάννη, την Λίλυ Ριτσώνη, τον Γιώργο Αθητάκη, τον Σωτήρη Οικονόμου, τον Κώστα Χατζηδουλή, τον Θάνο Κουτσανδρέα, τον Μανώλη Δραγατάκη, τον Μάνο Γρυσμπολάκη,τον Τάκη Τζίφα, τον Δημήτρη Μανιάτη, τον Μανώλη Ρασούλη, τον Γιώργο Αντωνακόπουλο, τον Αντώνη Κόντο, τον Μένιο Καλυβιώτη, τον Θεόφιλο Αναστασίου, τον Δημήτρη Υφαντή, επίσης όλους τους κατά καιρούς συνεργάτες, αλλά και τους εκλεκτούς αναγνώστες του περιοδικού, που ήταν και η μεγάλη έκπληξη για μένα. Δεν πίστευα οτι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, με γνώσεις, με γνώση, με τρομερή αντίληψη και οξυδέρκεια (όταν λίγα γράφαμε και πολλά καταλάβαιναν). Αλλά και τους τρείς τέσσερις, που προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν ...με χρήματα! - τα οποία φυσικά τα αρνηθήκαμε με ευγένεια - όταν κατάλαβαν οτι το περιοδικό κινδύνευε για οικονομικούς λόγους.

Τους ευχαριστούμε όλους με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Γ.Ι.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: