Η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ εδώ και αρκετά χρόνια, άρχισε να αναδεικνύεται και να ξεσπάει στο οικονομικό και εργασιακό πεδίο.
Πριν από μερικές μέρες έκλεισε η Απογευματινή
Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε το καθημερινό Βήμα
Το κανάλι Alter είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο, δεδομένου οτι οι ιδιοκτήτες του κατηγορούνται για σειρά παρανομιών και επιπλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους .
Στην Ελευθεροτυπία γίνεται νέες περικοπές, καθώς το χρέος της έχει φτάσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ραδιόφωνο του Αντένα συνεχίζονται οι απολύσεις. Έχουν μείνει μόνο 6 δημοσιογράφοι.
Στο Σκάι κάνουν περικοπές, που δεν γίνονται δεκτές από το προσωπικό.
Και όλα αυτά είναι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων - Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο γενικότερο χάλι που επικρατεί χρόνια τώρα σε όλον σχεδόν τον Τύπο, με τις διαπλοκές, τους εκβιασμούς, τα κρατικά λεφτά που συντηρούν άθλιες εφημερίδες και άθλια κανάλια, τα δάνεια από τις τράπεζες (κι αγύριστα απ΄ ό,τι φαίνεται - μόνο από μας ρουφάνε το αίμα οι επίσημοι τοκογλύφοι, που σε καιρό κρίσης εξακολουθούν να έχουν υπέρογκα κέρδη), την εκμετάλευση των νέων παιδιών που θέλουν να γινουν δημοσιογράφοι και τον εγκληματικό ρόλο που έχουν παίξει τα τελευταία χρόνια όλα σχεδόν τα ιδιωτικά ΜΜΕ κολακεύοντας τους τηλεθεατές για να ανεβάσουν τα νούμερα της τηλεθέασής τους και διαπαιδαγωγώντας φριχτούς ιδιώτες και όχι υπεύθυνους πολίτες. Το δόγμα "για όλα φταίνε οι άλλοι" και οτι πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε και μόνο για την πάρτη μας η ιδιωτική τηλεόραση το καλλιέργησε όσο κανένας άλλος - και το επέβαλε δυστυχώς με τη φοβερή δύναμη που έχει σαν μέσο.
Πάντως οι τράπεζες φαίνεται οτι δεν είναι πλέον πρόθυμες να δώσουν νέα δάνεια (ακόμη και στον ΔΟΛ) και ίσως πολλά ΜΜΕ να βάλουν λουκέτο.
Όσο για την πολιτική εξουσία, μένει άπραγη μπροστά στην ασυδοσία και την παρανομία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και αρκετών δημοσιογράφουν που παίζουν βρώμικο ρόλο. Και να σκεφτεί κανείς οτι το μεγάλο θύμα των ΜΜΕ είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί. Τα ΜΜΕ βοήθησαν να γίνουν οι πολιτικοί το "πτυελοδοχείο της Κοινωνίας" όπως είπε κι ο Πάγκαλος. Οι πολιτικοί δεν θέλησαν ή φοβήθηκαν να συγκρουσθούν μαζι τους. Αντίθετα πάνε στην ΤV σαν κότες και τους κάνουν μάθημα ο Τριανταφυλλόπουλος και ο Χατζηνικολάου!
Έτσι και χειρότερα έχουν τα πράγματα στον Τύπο.Είμαστε σε μια φάση που για να διορθωθεί η κατάσταση πρέπει να γίνουν ανατροπές και συγκρούσεις και όλα αυτά με το ανάλογο κόστος. Ποιός θα τάκάνει; Μόνο από πολύ ψηλά μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει δείξει ως τώρα το παραμικρό δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ΕΣΗΕΑ με την απεργία της Τρίτης 30 Νοεμβρίου δεν έχει φυσικά την δύναμη να λύσει τα τεράστια προβλήματα, στα οποία άλλωστε στην σχετική ανακοίνωσή της ουσιαστικά δεν αναφέρεται. Μιλάει μόνο για την - πράγματι επελαύνουσα -λεηλασία των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τύπο.
Δυστυχώς, ούτε "μη χειρότερα", μπορούμε να πούμε - αφού ξέρουμε πως τα χειρότερα έρχονται στα σίγουρα.
Γ.Ι.Κ.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου