Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΧΙΩΤΗΣ

Δυστυχώς, η αποψινή εκπομπή της ΝΕΤ "Μηχανή του χρόνου"΄για τον Μανώλη Χιώτη ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Περιμέναμε σίγουρα κάτι καλλίτερο, γιατί οι δημιουργοί της εκπομπής έχουν δείξει ως τώρα οτι είναι αρκετά σοβαροί, εργατικοί, αναζητούν στοιχεία και γενικά προσπαθούν να προβάλουν κάποιες άγνωστες πτυχές των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται.
Στην περίπτωση του Χιώτη έγινε μια αναπαραγωγή γνωστών κοινοτοπιών, ανεπιβεβαίωτων "στοιχείων" και επανάληψη μυθοποιητικών απόψεων, που όχι μόνο δεν πρόσθεσαν τίποτα σε όσα ξέρουμε, αλλά συνετέλεσαν - προφανώς ακούσια - στην παραπληροφόρηση του κοινού που αγαπάει το λαϊκό τραγούδι και τον μεγάλο καλλιτέχνη Μανώλη Χιώτη.
Η εκπομπή έγινε με βάση τα δύο βιβλία που κυκλοφόρησαν τελευταία - το ένα για τον Χιώτη και το άλλο ουσιαστικά για την Μαίρη Λίντα - και τα οποία έχουν πολλά μά πάρα πολλά αδύνατα σημεία. Εδικά το δεύτερο βιβλίο, το οποίο είναι σαν "Αρλεκιν", είναι γεμάτο ανακρίβειες και ασημαντότητες, με εξαίρεση τις πολύ ωραίες φωτογραφίες από το αρχείο της Μαίρης Λίντα.
Ας ελπίσουμε οτι κάποτε θά γίνει μια σοβαρή εργασία για τον Χιώτη, μια εργασία που θα αναδεικνύει το μεγάλο συνθετικό του έργο, ιδίως στην δεκαετία του '50, το παίξιμο του τρίχορδου μπουζουκιού την ίδια περίοδο, την σοβαρότητά του, το κύρος του, τον επαγγελματισμό του, το σεβασμό που απολάμβανε ακόμη και από μεγαλύτερους στην ηλικία συναδέλφους του, την μαγκιά του και τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε στην πορεία του λαϊκού τραγουδιού και στην εξέλιξη του παιξίματος του μπουζουκιού (και του τρίχορδου και του τετράχορδου). Και όχι στο ότι έβαλε μια χορδή παραπάνω (σημειωτέον, το έκανε με τον οργανοποιό Παναγή κι όχι με τον Ζοζέφ, όπως λένε οι μη γνωρίζοντες) κι όχι στο οτι είπε ο Χέντριξ πως ο Χιώτης έπαιζε καλύτερη κιθάρα από εκείνον (σέ ποιόν το είπε και πού δημοσιεύθηκε δεν μας τόχει πει κανείς ως τώρα). Είναι ώρα πιά να μιλάμε συγκεκριμένα και να στοιχειοθετούμε όσα λέμε...Από "αναλύσεις", φιλολογίες και ψευτολογοτεχνίες χορτάσαμε στο λαϊκό τραγούδι, τέσσσερις δεκαετίες τώρα.

ΠΑΕΙ ΚΙ Ο ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ

Στην αποψινή εκπμπομπή είδαμε και τον Τάκη Πανανίδη, τον επί σειρά ετών επίσημο φωτογράφο της Columbia , να μιλάει για τον Χιώτη. Δυστυχώς ο Πανανίδης έφυγε σήμερα από τη ζωή, κάτω από κάποιες περίεργες συνθήκες. Πάντως είχε χάσει το γιό του σε δυστύχημα πριν από κανα δυο χρόνια...
Ας σημειώσουμε εδώ, οτι στο φωτογραφικό αρχείο του Πανανίδη έχει αποτυπωθεί ουσιαστικά η νεότερη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, από το 1958 και μετά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: