Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

ΒΑΜΒΑΚΑΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Αυτές τις μέρες που γίνεται πολύς λόγος για φιλανθρωπίες και άλλα σχετικά, αποφάσισα να γράψω για κάποια σοβαρή πράξη κοινωνικής ευεργεσίας , μιας και σχετίζεται και με την κύρια θεματογραφία αυτών εδώ των σελίδων.
Πρόκειται για ένα ίδρυμα που ξεκίνησε από την γνωστή οργάνωση "Αρωγή" για την οποία είχε γίνει πολύς λόγος πριν αρκετά χρόνια όταν κάποιοι μεγαλόσχημοι τραγουδιστές οργάνωσαν συναυλίες στο όνομα του Στέλιου Καζαντζίδη, με στόχο να δώσουν τα χρήματα στην "Αρωγή". Το αν έδωσαν και πόσα, το χειρίστηκε τότε τηλεοπτικά ο Τριανταφυλλόπουλος . Επί της ουσίας δεν μάθαμε τίποτα.
Ας αφήσουμε λοιπόν αυτό το θλιβερό γεγονός και ας πάμε στην ουσία: Στις αρχές του 2010 θεμελιώθηκε στην περιοχή Αυλίζα του δήμου Αχαρνών (Μενίδι) ένα νέο κτίριο που θα στέγαζε το "Ίδρυμα για άπορα, ορφανά και απροστάτευτα άτομα με ειδικές ικανότητες". Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1.600.000 ευρώ. Από κάποιον τηλεμαραθώνιο  είχαν συγκεντρωθεί 303.740 ευρώ. Όπως αναφέρει το ίδιο το ίδρυμα δόθηκαν ακόμη 10.000 από την Μαρινέλλα, 10.000 από την Αλεξάνδρα Χανδρή, και 22.000 από τον Γιάννη Αμοργιανό. Δεν αναφέρει από που βρέθηκαν τα υπόλοιπα, αλλά κάποια στιγμή χρειάζονταν ακόμη 700-800.000 ευρώ για την αποπεράτωση. Το ίδρυμα αναφέρει οτι η ολοκλήρωση του κτιρίου και του εξοπλισμού του έγινε "με δωρεά ιδιώτη ευεργέτη", χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Προφανώς δεν το ήθελε ο ίδιος. Το μόνο που ζήτησε ήταν η ονομασία του να είναι "Βαμβακάρειο Ίδρυμα", όπως και έγινε. Το ίδρυμα παραδόθηκε αρχές του 2013.
Σε μένα το είπε φίλος, πριν καιρό, αλλά δεν το δημοσίευσα, σεβόμενος την επιθυμία του δωρητή για ανωνυμία. Κάποια στιγμή είδα ότι τα τοπικά ΜΜΕ του Μενιδίου είχαν γνωστοποιήσει ότι ο σοβαρός αυτός άνθρωπος που εκταμίευσε τις εκατοντάδες χιλιάδες (όχι μαζεύοντας τα χρήματα από άλλους, αλλά βάζοντάς τα ο ίδιος) είναι ο Βασίλης Βαμβακάρης, ο μεγάλος γιός του Μάρκου Βαμβακάρη. Έτσι αποφάσισα να κάνω αυτήν την ανάρτηση, τουλάχιστον να πληροφορηθούν το γεγονός οι φίλοι του λαϊκού τραγουδιού που παρακολουθούν αυτό το blog.
Σαν υστερόγραφο αναφέρω - για όσους αναρωτιούνται που βρήκε τόσα χρήματα ο Βασίλης Βαμβακάρης - ότι στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του ζωής ήταν καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού και αργότερα απόκτησε τα πρώτα πλοία και έγινε ένας πετυχημένος εφοπλιστής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: