Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ηχολήπτες - studio. Μια επίσκεψη




Σηκώθηκε προχθές το βράδυ - μέσα στην παγωνιά - από τα Πατήσια και ήρθε στο γραφείο του περιοδικού στο Παγκράτι, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, 82 ετών, ο παλιότερος εν ζωή ηχολήπτης της Columbia.

Συνταξιούχος, εδω και αρκετά χρόνια, αποφάσισε τώρα τελευταία, να κάνει μιά έρευνα για τα studio, τους ηχολήπτες, τους παραγωγούς, τις εταιρίες δίσκων και γενικά για όλον τον κόσμο της δισκογραφίας! Στο πλαίσιο της έρευνάς τους αυτής, συναντάει κόσμο, κυρίως παλιούς, αλλά και κάποιους πιό νέους, που είχαν ή και έχουν ακόμα κάποια σχέση με τα ζητήματα που τον απασχολούν.

Ο Γιαννακόπουλος, ιστορικό πρόσωπο της ηχοληψίας, κάνει τη δουλειά αυτή από το 1954. Στην Columbia προσελήφθη το 1962, έτοιμος ηχολήπτης, με πολύ καλές γνώσεις ηλεκτρονικής, αλλά και μουσικής. Υπήρξε ένας σοβαρός και πολύ έγκυρος τεχνικός ήχου με εξαιρετικές δουλειές στο ενεργητικό του, από Τσιτσάνη και Καζαντζίδη μέχρι Χατζηδάκι και Λοϊζο. Για το λόγο αυτόν πιστεύω οτι θα κάνει πολύ καλή δουλειά.

Στην προχθεσινή (τρίτη κατά σειρά) συνάντησή μας στο περιοδικό, είπαμε πολλά και ελπίζω σε μελλοντικό τεύχος του περιοδικού θα αποτυπωθούν σε έκταση. Για την ώρα, τιμής ένεκεν, βάζω εδώ στο blog έναν κατάλογο των ηχοληπτών της Columbia έτσι όπως μου τους ανέφερε ο (γώριμός μου από το 1973!) Στέλιος.

Κατά σειρά λοιπόν: Αρεταίος, Κανελλόπουλος, Γιαννακόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Μακρής, Φιλιππίδης, Καννής, Τζάννες, Παπαϊωάννου και Ράϊνινγκ.

Με την ευκαιρία προσθέτω ακόμη τα βασικά σταδια της ηχοληψίας στα ιστορικά studio: Από τις αρχές της δεκαετίας του 30 στο "κερί", στην πρώτη φάση με ένα μικρόφωνο και αργότερα με δύο. Από το 1954-55 στο μαγνητόφωνο σε κονσόλα με 8 εισόδους μικροφώνων, αλλά με μία έξοδο για μονοφωνική εγγραφή. Το 1964 εγκαινιάζονται τα δύο υπερσύγχρονα για την εποχή νέα studio, αλλά και πάλι τα πρώτα χρόνια σε μικρή ταινία (1/4 της ίντσας) και αργότερα σε πολυκάναλα μαγνητόφωνα με όλες τις νέες τότε δυνατότητες ...




Δεν υπάρχουν σχόλια: