Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ένα σχόλιο για τα πολιτικά

Επειδή στο περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι" ποτε δεν αποφύγαμε να πούμε τη γνώμη μας για τα πολιτικά (αντίθετα, μάλιστα: πολλά από όσα συμβαίνουν σήμερα και κυρίως την διάλυση κράτους και κοινωνίας τα λέγαμε με κουαραστική επιμονή όλα τα τελευταία χρόνια), αρκετοί φίλοι μας λένε γιατί δεν παίρνουμε θέση, στο blog αυτό, για τη σημερινή κρίση.
Ας πούμε λοιπόν τι καταλαβαίνουμε σήμερα.
1. Η Τρόικα και η κυβέρνηση Παπανδρέου ως την ώρα αυτή απέτυχαν (εκ του αποτελέσματος φαίνεται) να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το μόνο που έκαναν ήταν να επιβάλουν δυσβάσταχτους φόρους και μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σ' αυτούς που πάντα πλήρωναν.
2. Οι δεξιές ηγεσίες των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών εξακολουθούν να βλέπουν τα πράγματα κάτω από το πρίσμα της άτεγκτης, δογματικής και κρετίνικης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας τους. Της αντίληψης δηλαδή που οδήγησε στο να καβαλήσουν οι μεγαλοι οικονομικοί παράγοντες ("αγορές" κτλ) τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης. Που οδήγησαν στον κανιβαλικό καπιταλισμό των τελευταίων δεκαετιών. Με βάση τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη έγινε και η χθεσινή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.
3. Οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, δεν μπορούν να κρύψουν οτι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έχουν το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον. Δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
4. Οι συνδικαλιστές επιμένουν στην ίδια νοοτροπία, αυτή που οδηγεί στα συντεχνιακά και προσωπικά τους συμφέροντα - και ας παν στο διάολο όλοι οι άλλοι.
5. Η κοινωνία έχει διαφθαρεί σε μεγάλο βάθος και σε μεγάλο πλάτος. Ο καθένας κοιτάζει "την πάρτη" του, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Κανόνες δεν υπάρχουν. Όποιος μιλάει για κανόνες εξακολουθεί να θεωρείται μαλάκας - μη γελιόμαστε. Όσο για τις κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον των πολιτικών, είναι χωρίς γνώση και χωρίς στόχο. Κανείς δεν παραδέχεται οτι φταίει, μόνο οι άλλοι φταίνε...
Συμπέρασμα: Όποια οικονομικά μέτρα κι αν ληφθούν, όσα λεφτά κι αν μας δανείσουν οι τροϊκανοί, δεν πρόκειται να ορθοποδήσει η χώρα. Αν δεν αλλάξουμε ΟΛΟΙ - και φυσικά πρώτοι απ' όλους οι κάθε είδους ηγέτες - θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Άλλωστε κανείς από τους ξένους δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να μας σώσει. Το δικό τους συμφέρον κοιτάνε. Αν θέλουμε να σωθούμε πρέπει να το καταφέρουμε μόνοι μας, αλλάζοντας τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Ως τώρα κανείς μας δεν παραδέχεται οτι φταίει. Μόνοι άλλοι φταίνε. Αν δεν αλλάξει αυτό, δεν θα καταφέρουμε και πολλά πράγματα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: