Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Γιαννάκης Καραμπεσίνης




Πέρασε κι ο Καραμπεσίνης στην άλλη όχθη. Πέθανε σήμερα το πρωί σε κλινική της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα στην καρδιά. Ήταν 80 χρονών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι στις 3 παρά τέταρτο στο Τρίτο Νεκροταφείο.

Είχε γενηθεί στου Ψυρή, αρχικά έπαιζε κιθάρα, αλλά μαγεύτηκε από το μπουζούκι, όταν άκουσε το Χιώτη να παίζει στο μαγαζί του Κατελάνου στο Μεταξουργείο.

Μπήκε στο επάγγελμα και έπαιξε σχεδόν μέ όλους τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές. Συνθέτης και ό ίδιος, είναι από τους λίγους που έγραφε σχεδόν πάντα τους στίχους στα τραγούδια του. Ηχογράφησε περισσότερα από 200 κομμάτια, με κορυφαίο του το "Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη", το 1962 με την Πόλυ Πάνου. Επίσης μεγάλες επιτυχίες του "Πήραν τα στηθεια μου φωτια" και "Ταμπα τούμπα" με τον Μενιδιάτη, "'Εμπανε Γιώργο" με τον Ντουνιά, "'Εχω καρδιά μποέμισσα" με τον Διονυσίου, "Έχω κάψες" με την Μαράντη, και πάρα πολλά ακόμη που έγινα μεγάλες επιτυχίες, ακόμη και με νεότερους, σημερινούς τραγουδιστές.

Εμφανίσθηκε με δικά του προγράμματα σε μεγάλα κέντρα, πάντα κομψός και καλοντυμένος, αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις και σε 14 κινηματογραφικές ταινίες.
Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, οτι ο Καραμπεσίνης είχε μεγάλη συμμετοχή στη δισκογραφία. Εκτός από το πολύ γνωστό του παίξιμο στην επανεκτέλεση του τραγουδιού του Τσιτσάνη "Μέσ' στην πολλή σκοτούρα μου" με την Πόλυ Πάνου, έχει πάρει μέρος σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις μαζί με τον κορυφαίο εκτελεστη Στέλιο Μακρυδάκη σε δίσκους της Columbia. Επίσης έπαιξε δεύτερο μπουζούκι στο Χιώτη στην εκτέλεση του Επιτάφιου των Θεοδωράκη Ρίτσου.
Θα θυμόμαστε με αγάπη τον φίλο και συνεργάτη Γιαννάκη Καραμπεσίνη
(Στο τεύχος 26 του περιοδικού "Λαϊκό Τραγούδι" - Οκτώβριος-Νοέμβριος 2009 - έχει δημοσιευθεί μεγάλη συνέντευξη και η πλήρης δισκογραφία του).

Δεν υπάρχουν σχόλια: