Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

COLUMBIA Συμβούλιο Επικρατείας


Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας το θέμα της διάσωσης ή μη του εργοστασίοτ της Colymbia στη Ριζούπολη, δίπλα στο γήπεδο του Απόλλωνα. Η απόφαση αναμένεται σε 3-4 μήνες.

Υπενθυμίζουμε οτι η πρώτη απόφαση ήταν - καθαρά και απόλυτα - υπέρ της διατήρησης ολόκληρου του χώρου (14,5 στρέμματα) και της δημιουργίας εκεί πολιτιστικού χώρου, μουσείου και αρχείου της ελληνικής δισκογραφίας. Το ΣτΕ, μαζί με την απόφασή του εκείνη ανέπεμπε ξανά το θέμα στο Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο όμως και πάλι αποφάνθηκε υπέρ της διατήρησης ενός μόνο κτηρίου, επιτρέποντας στο σημερινό ιδιοκτήτη του κ. Μάτσα να φτάξει δίπλα εμπορικό κέντρο. Έτσι, η υπόθεση, με νέα προσφυγή της Πρωτοβουλίας των κατοίκων της περιοχής, έφτασε για δεύτερη φορά στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

Επίσης υπενθυμίζουμε οτι ο Μάτσας έχει ήδη γκρεμίσει 5 από τα 8 κτήρια που ήταν εκεί (ανάμεσά τους και το ιστορικό στούντιο στο οποίο έχει ηχογραφηθεί το σύνολο της ελληνικής μουσικής, ως τά μέσα της δεκαετίας του 1960).

Επειδή το θέμα δεν είναι η αισθητική ή η μνημειακή αξία των κτηρίων της Columbia (αν και υπάρχει θέμα προστασίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής - βλέπε εργοστάσιο ΦΙΞ), πιστεύουμε οτι είναι λάθος η παραπομπή του στους αρχαιολόγους και στους αρχιτέκτονες. Το θέμα αφορά τη ελληνική μουσική ιστορία και συνεπώς ο χώρος πρέπει να διατηρηθεί ως χώρος μνήμης και να αξιοποιηθεί για την στέγαση των ιστορικών ντοκουμέντων, μαζί φυσικά με την ευρύτερη πολιτιστική αξιοποίησή του. Επομένως ήταν και είναι θέμα πολιτικής βούλησης η διάσωση και αξιοποίησή του. Δυστυχώς οι ως τώρα υπουργοί Πολιτισμού στάθηκαν ανάξιοι ή ανήμποροι να το καταλάβουν και να πάρουν μια απόφαση η οποία δεν θα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ, γιατί θα μπορούσε να δοθεί στον κ. Μάτσα διπλανή έκταση τώρα που μπαίνει η ευρύτερη περιοχή στο σχέδιο πόλεως.

Αδιάφοροι και ανάξιοι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού στάθηκαν και οι περισσότεροι από τους μεγαλοσυνθέτες και μεγαλοτραγουδιστές, που δεν τόλμησαν να πουν έστω μια κουβέντα υπέρ της διάσωσης του σημαντικότατου αυτού ιστορικού χώρου.

-Στη φωτογραφία το εξώφυλλο του βιβλίου που εξέδωσε πριν από 2-3 μήνες ο Γιαννάκης Παπαϊωάννου ένας από τους τελευταίους ηχολήπτες της Columbia, με προσωπικές του αναμνήσεις από πρόσωπα και γεγονότα, που σχετίζονται με το ιστορικό εργοστάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: