Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση έλυσε το άμεσο ταμειακό πρόβλημα του κράτους: είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, θα βρεί τα λεφτά που χρειάζονται για κανά δυό χρόνια.
Επομένως, όλοι τώρα λένε οτι ήρθε η σειρά να δούμε γενικότερα το οικονομικό πρόβλημα' και έχουν βάλει κάτω τα χαρτιά και τα μολύβια για να βρούν πώς θα αυξήσουν τα έσοδα και θα κόψουν τίς δαπάνες χωρίς να προκληθεί μεγάλη κοινωνική κρίση και κατά συνέπεια κοινωνική και πολιτική αναστάτωση και βεβαίως πώς θα ανεβάσουμε την παραγωγικότητά μας.
Η ταπεινή μας άποψη είναι οτι το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό, ούτε κάν οικονομικό. Το ζήτημα είναι να βρεί κανείς τα αίτια που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα. Και τα αίτια είναι κοινωνικά, ηθικά και σε τελευταία ανάλυση πρωτίστως πολιτικά. Αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να μας πείσει οτι διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με σεβασμό, αν δεν βάλει χέρι σε σπατάλες, σε μαύρο χρήμα, στα λαμόγια που απομυζούν το δημόσιο, αν δεν ανοίξει μέτωπα, έτσι ώστε να μας πείσει εμάς τους πολίτες οτι πρέπει να είμαστε εντάξει και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι: και το κράτος και οι πολίτες. Και η αρχή πρέπει να γίνει από το κράτος και τους αξιωματούχους του και να ακολουθήσουμε εμείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: