Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία

Επειδή, απ' ό,τι φάνηκε, πρωθυπουργός, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάρτη, θα είναι ο Καραμανλής και στο διάστημα αυτό θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα, η απαισιοδοξία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που μας διακατέχει για τις πολιτικές εξελίξεις και για την πορεία της χώρας γενικότερα. Οι δηλώσεις του αργά το βράδυ, μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, έδειξαν ή οτι δεν έλαβε αυτό που λένε "μύνημα" ή οτι το έλαβε μεν αλλά είναι με δεμένα χέρια και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Δεν είπε λέξη για το κορυφαίο ηθικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που ήταν το κυρίαρχο θέμα που χρησιμοποίησε για πάρει την εξουσία πριν από 5 χρόνια. Δεν είπε τίποτα για την διαπλοκή και για τη διαφθορά που έχουν πνίξει το κράτος και την κοινωνία και που όχι μόνο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, αλλά άφησε να διογκωθούν ακόμη περισότερο.
Δεν είπε το παραμικρό για τους "νταβατζήδες", τα αφεντικά των καναλιών και γενικά των ΜΜΕ που αλωνίζουν ασύδοτοι, δεν είπε για τους εργολάβους, τους προμηθευτές, για τίς μίζες, το διεφθαρμένο κράτος.
Δεν έδειξε να θέλει να κάνει συγκρούσεις. Να αρχίσει έναν πόλεμο κατά της διαφθοράς, να στείλει αντιπάλους και φίλους στα δικαστήρια, να κάνει διαγραφές στο κόμμα του, να ανοίξει μέτωπο με τις συντεχνίες και τα λαμόγια του συνδικαλισμού.
Περιορίστηκε να πεί - το προφανώς ανακριβέστατο - ότι η αποχή αφορούσε μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Ψεύτικες δικαιολογίες, δηλαδή.
Ο Καραμανλής έχει - ακόμη και σήμερα, την έσχατη ώρα - μια μεγάλη ευκαιρία: Επειδή έτσι κι αλλοιώς πρόκειται να χάσει τις επόμενες εκλογές - και άρα μπορεί να ξεπεράσει το θέμα του κομματικού κόστους - να ανοίξει όλα τα μέτωπα, απευθυνόμενος στην κοινωνία μήπως να βρεί τη στήριξη που χρειάζεται.(Γιατί μέσα στο δικό του κόμμα δεν πρόκειται να βρεί συμμάχους). Και αν πετύχει, πείθοντας τους πολίτες ότι κάνει αυτό που πρέπει, θα μείνει η πρωτοβουλία του στην ιστορία. Αν - πάλι - αποτύχει, επειδή τα οργανωμένα συμφέροντα τον ανατρέψουν, θα φύγει τουλάχιστον με ψηλά το κεφάλι, γιατί θα έχει αναδείξει ποιά είναι τα προβλήματα και ποιός είναι ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Αλλοιώς θα φύγει αποτυχημένος και ταπεινωμένος .

Δεν υπάρχουν σχόλια: