Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Πολίτες και Πολιτικοί

Ένα θλιβερό σκηνικό έχει δημιουργηθεί ενόψει των Ευρωεκλογών.
Από τη μιά μεριά βλέπουμε τους πολιτικούς να "απολογούνται" στους ψηφοφόρους και να υπόσχονται και πάλι τα πάντα, χωρις να δείχνουν το παραμικρό σημάδι αληθινής μεταμέλειας και πραγματικής διάθεσης για ριζική αλλαγή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.
Κι απ' την άλλη, τους (περισσότερους) πολίτες να βρίζουν συλλήβδην τους πολιτικούς και να κάνουν μια κριτική χωρίς γνώση, λέγοντας διάφορες γενικότητες, αυθαιρεσίες και μπούρδες που τους υποβάλουν οι, βάρβαρα λαϊκίστικες, εκμπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Με άλλα λόγια, η πολιτική εξακολουθεί να παραμένει - όπως εύστοχα είπε κάποιος - το πτυελοδοχείο των πολιτών. Και η κοινωνία - στο μεγαλύτερο κομμάτι της - μια μάζα ανεύθυνων, όπου ο καθένας κοιτάζει μονο την πάρτη του, μόνο το δικό του συμφέρον, με νόμιμα και άνομα μέσα, και μας λέει - τάχα ως αντίδραση στην πολιτική -ότι την ημέρα των εκλογών θα πάει για μπάνιο για να...τιμωρήσει τους πολιτικούς, ενώ την επόμενη μέρα θα τους λουστεί και πάλι, χωρίς νάχει κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτή την άθλια κατάσταση.
Είναι ωστόσο βέβαιο οτι η κατάσταση δύσκολα μπορεί να αλλάξει από τη βάση προς την κορυφή. Και αυτή τη στιγμή, είναι μεγάλη η ανάγκη να αναδειχθεί μια νέα γενιά πολιτικών, που θα έχουν γνώση, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και προπαντός διάθεση αυτοθυσίας, ώστε να αγνοήσουν το οποιοδήποτε κομματικό ή προσωπικό κόστος, να επιβάλουν τους νόμους και να κάνουν μεγάλες συγκρούσεις με όλα τα συμφέροντα, όποια κι αν είναι αυτά. Κι όταν λέμε συγκρούσεις, εννοούμε "πόλεμο", όπου θά έλθουν τα πάνω κάτω.Έτσι, ίσως τεθεί μια νέα αφετηρία για να ξεφύγουμε από το σημερινό επικίνδυνο τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: