Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ



Σε ιστοσελίδα των Καλαβρύτων βρήκα λίγα βιογραφικά του στιχουργού Χρήστου Αργυρόπουλου, που έχει γράψει το υπέροχο τραγούδι "Δεν ξέρω πόσο σ΄αγαπώ" (1968) σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα.
Είχα ψάξει λίγο και στο παρελθόν, αλλά δεν είχα βρει κανένα στοιχείο για τη ζωή και τό έργο του.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που εντόπισα τώρα: ο Αργυρόπουλος γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Μαζέϊκα (Κλειτορία, τώρα) των Καλαβρύτων. Ο πατέρας του, Δημήτρης, ήταν νομικός. Ο Χρηστος έζησε άνετα παιδικά χρόνια και 17 ετών ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε Νομικά.
Πολέμησε στην Αλβανία, και αργότερα πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με τον ΕΛΑΣ. Εξορίστηκε (1949-1950) στην Μακρόνησο και αργότερα εργάστηκε στο υπουργείο Γεωργίας.
Από μικρός είχε καλλιτεχνικές τάσεις, έπαιζε μαντολίνο και ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική.
Έριξα μια ματιά στη δισκογραφία του Καλδάρα και βρήκα 5-6 τραγούδια που έχουν γράψει μαζί, όπως επίσης και το Μας ζηλεύουνε του Καπλάνη. Έχει γράψει και με άλλους, αλλά δεν έχω πλήρη κατάλογο, σίγουρα όμως δεν είναι πολλά.
Ωστόσο και αν μου επιτρέπεται μια προσωπική γνώμη, έχω να πω ότι το "Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ" είναι, κατά την άποψή μου, από τα πιό όμορφα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών. Θυμάμαι δε τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη να προτείνει το τραγούδι αυτό ως το πιο ταιριαστό για τραγούδι του γάμου, αντί για διάφορα άλλα - καλλιτεχνικώς αδιάφορα - βαλσάκια που παίζονται τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: