Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Δ.Ο.Λ. - ΤΟ "ΑΜΑΡΤΩΛΟ" ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

'Επεσε ουσιαστικά, σήμερα, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, η αυλαία για το ιστορικό Συγκρότημα Λαμπράκη. "Το Βήμα" δεν κυκλοφόρησε. "Τα Νέα" είχαν εκδώσει το τελευταίο τους φύλλο την περασμένη Τετάρτη 8 του μηνός.
Μολονότι οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, προσωπικά θα ευχόμουν κάποια στιγμή οι δύο αυτές εφημερίδες να ξανακυκλοφορήσουν, μέσα στο ίδιο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας και της "συστημικότητάς" τους. Γιατί άμα "αντισυστημικότητα" είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα γύρω μας, κάποιοι από μας , θα προτιμήσουμε το παλιό σύστημα: Με την ελευθερία της έκφρασης , χωρίς κανέναν προληπτικό - άμεσο ή έμμεσο - έλεγχο, με την άγραφη δεοντολογία, τον σεβασμό στην άποψη "του άλλου", την καλή πίστη, την ευγένεια. -  Έστω και με τις κάποιες εξαιρέσεις αντιδεοντολογίας ή και διαπλοκής, ανεκτές ωστόσο επειδή ήταν λίγες και επειδή δεν θα τις αντάλλασε κανείς με το ενδεχόμενο περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου.
Δυστυχώς, η άγνοια των πραγματικών δεδομένων, τα αναίσχυντα ψέμματα και η παραπληροφόρηση, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο, οδήγησαν σε οργή και αγριότητα που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία και έφεραν  τερατογεννέσεις. Ταυτόχρονα - μαζί φυσικά με τις άλλες πολύ γνωστές αιτίες - όλα αυτά απομάκρυναν τους περισσότερουςαναγνώστες από τις εφημερίδες...
Έχω ένα λόγο να γράψω για το ΔΟΛ επειδή εργάστηκα εκεί σχεδόν 16 χρόνια: Αρχικά στα Νέα (για 3-4 μήνες), στο Βήμα (όλο το υπόλοιπο) και στο Ταχυδρόμο (παράλληλα). Ως το τέλος του 1974 στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και όλα τα υπόλοιπα χρόνια μου εκεί, στο ρεπορτάζ της Βουλής και στο Πολιτικό. Δεν ένοιωσα ούτε λογοκρισία, ούτε άλλου είδους έλεγχο - και ξέραν τις πεποιθήσεις μου, άλλωστε οι περισσότεροι εκεί μέσα ήταν αριστεροί με συστάσεις (φυλακές, εξορίες, τα γνωστά...). Μια φορά με φώναξε στο γραφείο του ο Λαμπράκης, όταν είχα πάρει συνέντευξη από τη Μαρία Κάλλας για να μου πει...να την προσέξω! Σε κάποιες διαμαρτυρίες προς τη διεύθυνση του τότε υπουργού Θανάση Κανελλόπουλου που ήταν και συνεργάτης του Βήματος, ο Καραπαναγιώτης με φώναξε και μού είπε γράψε ό,τι νομίζεις κι ας τον σε μένα.
Μιας και είμαστε σε - κατά κύριο λόγο - μουσικό ιστολόγιο, να θυμηθώ ότι το 1973 έγραψα στο Κυριακάτικο Βήμα το πρώτο πολύ μεγάλο ρεπορτάζ που αφορούσε το αστικό λαϊκό τραγούδι, με τίτλο "Ο,τι απόμεινε από το ρεμπέτικο" - μια σελίδα σχεδόν μεγάλου σχήματος.
Θα επανέλθω στο θέμα κυρίως γιατί πρέπει να αναφερθώ στα ονόματα κάποιων κορυφαίων δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος που κόσμησαν τις σελίδες του Βήματος και των Νέων.
- Στη φωτογραφία τα δύο τελευταία πρωτοσέλιδα του Βήματος και τών Νέων, στις 5 και στις 8, αντίστοιχα, Φεβρουαρίου 2017
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: